Ristiriitaiset viranomaisohjeet lamauttivat asekaupan
TAMPERE - Hannu Karjalainen

Aselain kanssa ristiriitaiset viranomaisohjeet ovat lamauttaneet asekaupan niin, että kauppiaat alkavat pian kysellä onko valtio korvausvelvollinen heidän elinkeinonsa vaikeuttamisesta.
Ase-elinkeinoharjoittaminen vaikeutui lokakuussa 2007 ja on ollut käytännössä mahdotonta 29. syyskuuta 2008 alkaen, kertoi Asekauppiaiden liiton puheenjohtaja Pasi Säynäjoki Tampereen asemessujen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.
Lokakuussa 2007 tuli voimaan aselupien yhtenäistämisohje, syyskuussa 2008 uusi ohje, sen tarkennus lokakuussa ja marraskuussa ohje lääkärinlausunnosta aselupaa haettaessa. Pitkien aseiden kauppa on myös romahtanut, vaikka ohjeet eivät suoraan niitä koskeneet, mutta niitä on alettu soveltaa metsästysaseisiinkin.

Koulusurmat takana

Uudet lisäohjeet annettiin koulusurmien jälkeen, joskin aselupien yhtenäistämisohje tuli voimaan jo ennen Jokelaa.
Säynäjoen mukaan lupaviranomaiset noudattavat lainvastaisia esimiesmääräyksiä voimassa olevan, toimivan aselain sijaan. Hän sanoo tietävänsä, että viranomaiset ovat kohdanneet sisäisiä ongelmia, kuten siirtoja toisiin tehtäviin, jos he eivät noudata ohjeita.
Yhtenäistämisohjeen takia uudet luvat myönnetään lähtökohtaisesti määräaikaisina, vaikka nykylain mukaan määräaikaisen luvan perusteena pitää olla erityinen syy.
Ensimmäisen aseen hankkijan on käytännössä miltei mahdotonta saada lupaa, ja vanhojen aseenomistajien luvanhankinta on tullut kohtuuttoman raskaaksi. Heiltäkin vaaditaan lääkärintodistus.
Säynäjoen mukaan tilannetta pahentaa se, että paikkakuntakohtaiset erot lupien myöntämisessä ovat suuret. Jossain lääkärintodistusta on vaikea saada, jossain se on ilmainen, jossain maksaa jopa 110 euroa.
Asekauppiaiden mielestä erillisohjeet on kumottava ja palattava noudattamaan olemassa olevaa lakia. Aselain uudistuksen tulee keskittyä siihen, kenelle aselupa voidaan myöntää, ei aseiden ulkomuotoon tai väriin.

Toimittaja: Hannu Karjalainen
Julkaisupvm: 20090216
www.keskisuomalainen.fi